Om oss

KRACKEL KAPELL hade sin debutkonsert i februari 2011 och har sedan dess spelat på festivaler, i konserthallar och bystugor. Medlemmarna i gruppen har verkat musikaliskt i vitt skilda sammanhang under de senaste tjugo åren men har i Krackel Kapell mötts i den traditionella folkmusiken där de tre har sitt ursprung och sina musikaliska rötter. Den, för denna genre, orginella sättningen, fiol, altfiol och cello tar den traditionella musiken in i nya klangliga sfärer. Med gruppens violast, Mikael Sjögrens täta arrangemang och kompositioner blir musiken nyskapande i mötet mellan det stramt kammarmusikaliska och mustigt folkliga. Krackel Kapell är även ett uppskattat band att ha till dans.

MEDLEMMARNA har känt varandra sedan många år tillbaka och jammat på spelmansstämmor och liknande, men började spela tillsammans som grupp och startade Krackel Kapell 2010. Namnet Krackel Kapell syftar till ordet ”krackelering”, alltså en sorts sprickbildning i till exempel i glasyren på keramik eller oljemålningar. Besläktat med detta är krackelyr, som är ett avsiktligt framkallat dekorativt sprickmönster i glasyren. Men här syftar namnet mer till alla ornament och kärvheten i de låtar som Krackel Kapell spelar.

Mikael Sjögren, Riksspelman, är en rutinerad spelman som har spelat i Folklårängsemblen och med många andra kända grupper och spelmän genom åren. Han komponerar och arrangerar både inom folkmusik och klassisk genre med många beställningsuppdrag. Han har tidigare jobbat i Gävleborgs Symfoniorkester, Sveriges Radios Symfoniorkester, Barockorkestern, Stockholm Session Strings. Numera är han alternerande stämledare i Kungliga Filharmonikernas violastämma. Mikael är även medlem i Malungs Spelmanslag.

Maria Sjögren, Riksspelman, har genom åren spelat med många spelmän och konstellationer. Bland annat påverkats mycket av det fleråriga samspelet med rättviksspelmannen Pers Hans Olsson och hans kraftfulla spel och även med Leksandsspelmannen Kungs Levi Nilsson och dennes sirliga spel. Maria är medlem i Leksands spelmanslag.

Johanna Dahl har sina rötter i Leksand, Dalarna och är även hon medlem i Leksands spelmanslag. Hon är sedan 1989 frilansande/turnerande cellist inom de flesta genrer, en flitigt anlitad studiomusiker och förutom Krackel Kapell även fast medlem i New Tango Orquesta. Hon har medverkat i ett stort antal produktioner på teaterscener runt om i landet och har även komponerat musik till dans- och teateruppsättningar samt för Sveriges Radio. Dessutom undervisar Johanna sedan 2007 i cello på kulturskolorna i Katrineholm och Gnesta.