Recensioner

Poesi och folkmusik i lyckad korsbefruktning

”En dag börjar man se tillbaka på det liv som hittills varit. Det blir ett sorts bokslut. Nuet är bara en transportsträcka mot det riktiga livets början, men våra liv blir ofta inte som vi tänkt oss. Barndomens genuina tillvaro på landsbygden har blivit ett avlägset minne. Solen lyser inte lika klart och EU-bestämmelser får oss att tvivla på det meningsfulla i att bedriva jordbruk i dagens Sverige. Livet blev tråkigt, tjatigt och oromantiskt.
I skärningspunkten mellan dåtid och nutid står författaren och radioproducenten Fanny Danielsson och folkmusiktrion Krackel kapell. Det är en vacker sommarkväll och på den sörmländska landsbygden är det premiär för deras konsert. På gamla prästgården i Björnlunda korsbefruktar de poesi och folkmusik. Det är en berättelse om allmogen och den envishet som för människor framåt i livet. Det är komprimerade berättelser om bönders existentiella funderingar. Det är en annorlunda och fascinerande konsert.
Med polskor och Leksandslåtar och marscher skissar trion bilder av morgondagg och soluppgång. Det är en berättelse om slitet med slåttern en het sommardag. Det är dans på logen. Här finns också allvaret och dramatiken. Riksspelmannen Mikael Sjögren ler åt sina medmusikanter Maria Hultgren och Johanna Dahl. De stampar takten. Konserten iinnehåller hela livets färgspektrum.
Krackel Kapell säger sig utgå från kärvhet. Och visst är det så. Här finns något av det svenska vemodet och därför ger musiken Fanny Danielssons poesi en fenomenal inramning. Konserten är en sammanfattning av mer än hundra års slit på landsbygden och understryker att livet för de mesta inte blir som man tänkt sig.”

Källa: Peter Söderlund, Södermanlands Tidning

___________________________

”Maria Hultgren, fiol, Grop Mikael Sjögren, altfiol och Johanna Dahl, cello bildar denna närmast klassiska folkmusiktrio. Spelmän med bred musikalisk bakgrund. Sexton spår, somliga med sång av Sofia Sandén och med orgelspel av Timo Alakotila, det mesta dalskt. Fantastiska dova, mullriga arr, suggestivt och läckert spel av högsta klass.

Briljant!”

Källa: Peter Ahlbom, Tidningen Spelmannen
Publicerad i juni 2013

___________________________

”Krackel Kapell hade debutkonsert i februari 2011. Kapellet består av tre veteraner från olika sammanhang. Johanna Dahl, cello och sång, Grop Mikael Sjögren, altfiol och viola dámore och Maria Hultgren, fiol och sång. Några spår gästas av Timo Alakotilas tramporgel, mest känd kanske för medverkan i gruppen JPP, Järvelän Pikkupelimannit. Sofia Sndén sjunger på tre spår. Av plattans sexton spår är fem skrivna av Grop Mikael Sjögren, de andra är i tradition efter olika spelmän. Klangen som de olika stråkinstrumenten skapar är ibland bedövande vacker och arrangemangsmässigt får man emellanåt smått kammarmusikaliska vibbar tack vare den ibland oväntade och infallsrika stämföringen. När så Timo Alakotila ibland deltar med sin tramporgel blir lyckan total, som på schottisen Piren av gruppmedlemmen Sjögren. Sofia Sandéns sångstämma på den norska I Vestferde gör också att man kan dö lycklig. Köp den och hör sen!”

Källa: Jimmy Ginsby, Musikmagasinet LIRA
Publicerad i juni 2013

___________________________

”Fiol, viola, cello, ibland en orgel och en röst som gästar. Kapellet är en man, Grop Mikael Sjögren, och två kvinnor, Maria Hultgren och Johanna Dahl, starkt.

De tar sig delvis an hembygdsmusiken, Malung och Leksand, tar in nytt eget, gör något stickspår till Norge men landar tryggt i Kapellets famn.

Mikael är en starkt bidragande orsak till det moderna stämspelets form idag. Alla grupper som kastas ut från utbildningarna har en dos Micke Sjögren i sig utan att veta om det. Men det var främst han och Pelle Gustafsson som utvecklade ett stämspel bortanför ters och kvint.

I Krackel Kapell får Micke äntligen sväva ut tillsammans med de briljanta medspelarna Maria och Johanna. Det är vilt och vackert, ibland svidande skönt.

Vackert: Johanna Dahls sång i Tänk ôm.

Vilt: Särna hurven

Svidande skönt: Sunnanäng, en marsch av Micke med tramporgel. Den kan säkert bli lika önskad som Koppången. Lika svidande skön är den i varje fall.”

Källa: Thomas Fahlander, Dalarnas spelmansblad
Publicerad i maj 2013

_________________________

BETYG I SYDSVENSKAN:  • • • • (4 av 5 möjliga hästar)

”Krackel Kapell. Det första som drabbar en är trions klang: mörk, mustig och alldeles ovanligt samstämmig och tät. Senare dyker en förklaring upp i cd-häftet: alla instrumenten kommer från byggaren Jan Larsson i Lima. Så kan man alltså också göra för att ge en grupp en extra stark identitet.

Den Dalarotade trion Maria Hultgren, fiol, Grop Mikael Sjögren, altfiol/viola d’amore, och cellisten Johanna Dahl ligger åt det traditionella hållet, men släpper in en rad originallåtar av Mikael Sjögren bland de äldre godingarna och ser framför allt till att arrangera listigt och känsligt.

Ibland går de tre ihop, ibland jobbar de med mera fristående stämmor, men resultatet blir hela tiden mäkta musikantiskt och organiskt. Sång och tramporgel förgyller några spår.

Bästa spår: Silvberghalling”

Källa: Alexander Agrell, Sydsvenskan
Publicerad 17 april 2013

___________________________

”Finaltrion var aftonens ”all time high” upplevelse. Folkmusikgruppen Krackel Kapell, som spelar egen musik med rötter som är vitt förgrenade i traditionen, men också traditionella låtar i nya och egensinniga arrangemang, gjorde konserten extra minnesvärd. Krackel Kapell består av Johanna Dahl cello & sång, Maria Hultgren fiol samt filharmonikern Mikael Sjögren altfiol & fiol. Alla medlemmarna bor i Stockholm men har sina rötter i Dalarna.”

Källa: Hans Olander, Dalarnas Tidningar

___________________________

”Jag har aldrig tyckt om folkmusik. Jag har försökt, och haft dåligt samvete för att jag inte lyckats. Ungefär vid trettio års ålder slutade jag känna mig som en dålig svensk för att jag inte gillar skogspromenader och folkmusik, och sedan dess kan jag tackla båda utan ångest, även om jag inte söker upp någondera självmant. Till söndagens konserthusprogram hade filharmonikern och Mikael Sjögren (viola) låtit sin långa historia som folkmusiker lysa igenom, och tagit med sina med-spelmän Maria Hultgren (violin) och Johanna Dahl (cello) i Krackel Kapell.

I polska och schottis finns det ofta en hejig känsla, som jag har svårt att tycka om. Den hurtigheten tog aldrig överhanden i låtarna som Krackel Kapell spelade. Men mina favoriter var ändå visorna i långsammare tempo, som hade tid för rikare klanger och eftertänksamhet. Det första och det sista stycket, skrivna av Sjögren själv, var de som jag tyckte bäst om.”

Källa: Jenny B, Kulturdelen

___________________________

”Hej, jag vill tacka dig och dina två medspelare för en underbar musikalisk upplevelse. Jag är född i Ungern och känner mest s.k. klassisk musik, är amatörpianist (kammarmusik + Bach) och–hör nu!–skulle gå på Grünewaldsalen på en konsert med Glazunov o Tjajkovskij. Biljetten köpte jag för länge sedan och blev ej varse om programändringen förrän jag skulle åka hemifrån. Till saken hör att jag kom hem i går kväll från min årliga skidsemester på Grövelsjön efter att ha hela dagen åkt buss och tåg genom det solbelysta, vita landskapet i Dalarna !

Och sedan drabbades jag av eran musik så in i Norden !! Den är så ren och fin, tonen är varm, samspelet underbart så vad mer kan man säga ? TACK en gång till. Hoppas att ni kommer att göra inspelningar men om jag finge be dig att ge en fingervisning om era kommande framträdanden vore jag oerhört tacksam.”

”Med varmaste lyckönskningar till er fortsatta verksamhet
György Fenyö”